Αντικατάσταση μπαταρίας χωρίς προγραμματισμό με Κωδικό (BEM)
tool 100Τι θα συμβεί αν αντικαταστήσουμε μια μπαταρία σε όχημα με σύστημα «BEM» χωρίς προγραμματισμό με κωδικό αναγνώρισης;
Τι είναι το σύστημα (ΒΕΜ): (ΒΕΜ=Batterie-Energie-management) (Διαχείρηση Ηλεκτρικού Φορτίου)
Το σύστημα αυτό λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε ενέργεια του οχήματος και καθορίζει την ενεργειακή ισορροπία. Αν χρειαστεί, περιορίζει, την κατανάλωση σε διάφορα αξεσουάρ (θερμαινόμενα καθίσματα, κλιματισμό, ραδιόφωνο κλπ), και προειδοποιεί τον οδηγό. Στόχος της διαδικασίας είναι να εξασφαλίζεται αρκετή ενέργεια για την εκκίνηση του κινητήρα.
Διαφορετικά συστήματα:
Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποιούν «ανοιχτό σύστημα». Δηλαδή ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει μια μπαταρία από το ελεύθερο εμπόριο και να αντικαταστήσει με αυτήν την παλιά μπαταρία του οχήματός, χωρίς να χρειαστεί προγραμματισμός της κεντρικής μονάδας. Άλλοι κατασκευαστές, όπως π.χ. η Audi, χρησιμοποιούν ένα κλειστό σύστημα για το οποίο απαιτείται επαναπρογραμματισμός της κεντρικής μονάδας με κωδικό (ΒΕΜ),όταν αντικατασταθεί μια παλιά μπαταρία
 
Εγκατάσταση των μπαταριών χωρίς κωδικό (BEM):
Η εγκατάσταση μπαταρίας σε οχήματα με σύστημα (BEM) είναι κατ’ αρχήν δυνατή. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται μια μπαταρία που έχει την ποιότητα, την ενέργεια και το μέγεθος της μπαταρίας που αντικαθιστούμε.
Σύστημα αυτό-εκμάθησης.
Όταν μια μπαταρία παλαιώνει, αυτό καταγράφεται σταδιακά στην κεντρική μονάδα του ηλεκτρονικού συστήματος (Εγκέφαλο). Ο «εγκέφαλος», για να εξασφαλίσει αρκετή ενέργεια για την επόμενη εκκίνηση του κινητήρα, απενεργοποιεί σταδιακά τα διάφορα αξεσουάρ του οχήματος (κλιματισμό, θερμαινόμενα καθίσματα, στερεοφωνικό κλπ) .
Όταν τοποθετήσουμε μια νέα μπαταρία, προγραμματίζοντας με τον κωδικό (ΒΕΜ), ενημερώνουμε το σύστημα, για να ενεργοποιηθούν άμεσα οι απενεργοποιημένοι καταναλωτές..
Αν δεν προγραμματιστεί η νέα μπαταρία με κωδικό, το σύστημα ανιχνεύει μόνο του και ενημερώνεται σιγά-σιγά. Με τη διαφορά πως δεν ενεργοποιούνται άμεσα οι απενεργοποιημένοι καταναλωτές. Αυτό χρειάζεται χρόνο και μετά από μερικές εκκινήσεις του κινητήρα. Δεν υπάρχει όμως κίνδυνος για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών μερών του συστήματος.
Δυνατότητες προγραμματισμού των μπαταριών:
Οι κατασκευαστές μπαταριών προωθούν στην αγορά διάφορους μικρούς υπολογιστές με τους οποίους μπορεί κάποιος να προγραμματίσει την αντικατάσταση της μπαταρίας.
Για τον προγραμματισμό νέας μπαταρίας, η Banner προσφέρει το σύστημα: BBST
tool 400